miercuri, 17 februarie 2016

Scapa definitiv de sforait, pentru un somn linistit


Sforaitul a devenit astazi un fenomen din ce in ce mai frecvent, ce afecteaza atat calitatea somnului, cat si viata de cuplu. Statisticile arata ca aproximativ 45% din europeni sufera de aceasta afectiune, iar 80% din cuplurile in care unul dintre parteneri sforaie dorm periodic in camere separate. De asemenea, noua din zece cupluri afirma ca relatia lor ar avea de castigat daca nu ar avea aceasta problema.
Cei mai predispusi la aceasta afectiune sunt barbatii. Aproximativ 45-50% dintre barbati sforaie, in timp ce la femei procentajul este mult mai mic, 25-30%. Daca ne raportam la copii, 5.6% dintre acestia sforaie in mod obisnuit.
De ce sforaim?
Sforaitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirat prin gura sau nas in plamani, in timpul somnului. Cel mai adesea, cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului sau gatului. Astfel, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, aerul trece printr-un spatiu ingust, determinand aparitia unor sunete diferite ca intensitate de la persoana la persoana.
Sforaitul poate fi asociat sau complicat cu apneea in timpul somnului, adica incetarea respiratiei pentru o perioada de timp care variaza intre cateva secunde si doua minute si care duce la scaderea concentatiei de oxigen din sange. Fenomenul se resimte a doua zi sub forma unor dureri de cap combinate cu stari de oboseala generala si somnolenta. Apneea in timpul somnului este de cele mai multe ori asociata sau poate duce la o serie de boli cardio-vasculare sau metabolice. Cei care sforaie sunt cu 40% mai predispusi la hipertensiune arteriala, cu 34% mai predispusi la infarct si cu 67% mai predispusi la a face un atac cerebral.
Cum scapam de sforait?
Sforaitul este o afectiune care apare mai ales in cazul persoanelor care sufera de obezitate, asa că una dintre primele modificări pe care trebuie sa le faceti pentru a scapa de aceasta afectiune este scaderea in greutate. Un program de somn regulat, renuntarea la fumat si evitarea consumului de alcool inainte de culcare sunt alte aspecte care pot imbunatati calitatea somnului”, declara Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, seful sectiei ORL a Spitalului Elias.
De cele mai multe ori insa, sforaitul nu raspunde la remedii simple si este necesara apelarea la un medic ORL, in cadrul unui consult de somnologie, in care se vor stabili cauzele si propune masurile posibile de tratament.
Mai frecventa este obstructia nazala prin deviatie de sept sau hipertofia de cornete inferioare, ce necesita interventii chirurgicale. „Desi putini pacienti accepta sa se opereze, de frica anesteziei sau a unei recuperari mai greoaie, pentru rezultate de durata este necesara cel mai adesea cura chirurgicala”, explica Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, specialist si în cadrul Centrului Medical ExMedica.
Tratamentele medicamentoase, plasturii sau spray-urile pentru sforait nu rezolva problemele decat temporar, iar in loc sa se diminueze, boala sforaitului nu face altceva decat sa se cronicizeze. Plasturii nazali ridica ranile, marind astfel deschiderea cailor nazale si permitand persoanei sa respire pe nas si nu pe gura, in timp ce spray-urile nazale umezesc valul palatin. Acestea sunt insa eficiente doar pentru persoanele cu obstructie nazala.
O alta cauza asupra careia se poate interveni se afla la nivelul valului palatin, ce apare mai lung sau mai flasc. Scopul tratamentului ar fi scurtarea valului sau rigidizarea lui.
In conditii de cabinet ORL, se pot efectua manevre minim-invazive sub anestezie locala, prin actiunea asupra cornetelor nazale sau valului palatin cu un electrocauter cu radiofrecventa.
Cum se desfasoara interventia cu generator de radiofrecventa?
Reductia volumetrica cu radiofrecventa a cornetelor este o procedura chirurgicala sigura si poate reduce hipertrofia cornetului nazal inferior la pacientii cu obstructie nazala cronica. Se actioneaza asupra structurii interne a cornetelor, producând retractia lor si lasând intactă suprafata acestora.
Interventia se realizeaza cu anestezie locala, este rapida si aproape nesangeranda si nu necesita tamponament nazal. Suferinta este minima. O senzatie de obstructie nazala poate persista circa o saptamana dupa interventie, timp in care se folosesc solutii saline pentru toaleta nazală si tablete antiinflamatorii”, a adaugat Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, care efectueaza cu succes astfel de interventii in conditii de siguranta si dotare maxima, in cadrul Centrului Medical ExMedica. Rezultatul final, la circa 1 luna, va fi o respiratie usoara, cu un flux de aer normal la nivelul nasului, atat pe timpul zilei (repaus sau efort), cat si in timpul somnului.

De asemenea, prin aceeasi procedura, se actioneaza asupra valului palatin obtinând retractia si rigidizarea lui.

2 comentarii:

La 19 februarie 2016 la 00:24 , Blogger Unknown a spus...

Toata lumea sforaie la un moment dat....dar daca dorm adanc si aud pe cineva ca sforaie..sigur voi avea o noapte alba. Suna bn tratamentul..mama mea are o problema de cativs ani cu starea asta...ar fi o idee de tratament.

 
La 19 februarie 2016 la 01:11 , Blogger Gutu Bianca Lucia a spus...

am aflat recent ac si eu sforai, dar cand sunt racita in rest nu...nici eu nu pot adormi daca foraie cineva dar daca e dupa ce adorm nu ma deranjeaza

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire