marți, 1 martie 2016

Rinoplastia – o necesitate medicală


Aspectul nasului influențează întreaga fizionomie și reprezintă un factor major în definirea armoniei feței, motiv pentru care disproporționalitatea, defectele ereditare și traumatismele nazale sau problemele respiratorii cronice sunt aspecte ce trebuie corectate. Cea mai rapidă și eficientă modalitate de a salva situația în aceste cazuri este rinoplastia, una dintre cele mai comune proceduri estetice din zilele noastre, dar și una dintre cele mai dificile intervenții din punct de vedere chirurgical. Fie că vă doriți să corectați un defect din naștere, o problemă medicală, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporțiilor care să vă satisfacă.

Cine este eligibil pentru rinoplastie?
Aspectul inestetic al nasului poate fi dat de cocoașă, vârful lung, căzut, gros sau ascuțit, columela prea căzută sau situată prea sus, nările prea mari. De asemenea, existența unei scobituri nefiresc de adâncă între rădăcina nasului și frunte, dar și nasul pornit prea din frunte sau deviat lateral pot constitui alte probleme ale candidaților la rinoplastie.
Persoanele eligibile pentru rinoplastia efectuată în scop estetic trebuie să aibă 18 ani împliniți, pentru ca procesul de creștere să fie deja încheiat, și să nu sufere de afecțiuni cardio-vasculare, pulmonare sau psihice. În cazul deformărilor externe evidente sau a obstrucțiilor respiratorii se poate interveni la orice vârstă, însă în aceste cazuri părinții sunt cei care iau decizia de a duce copilul la medic. În ceea ce privește vârsta maximă, nu există o limită superioară. Vă puteți opera la orice vârstă, atât timp cât starea dumneavoastră de sănătate este bună.

Cum decurge operația de rinoplastie?
În funcție de complexitatea procedurilor ce trebuie efectuate, intervenția poate dura între 1-2 ore, timp în care se realizează modificarea formei cartilajelor și oaselor nazale, fie prin intermediul unei incizii în interiorul nărilor (rinoplastie închisă), fie printr-o mică incizie de-a lungul columelei (rinoplastie deschisă).
Metoda închisă se realizează printr-o incizie în interiorul nărilor prin care se accesează restul nasului și este recomandată atunci când se dorește corecția septului, eliminarea cocoașei dorsale a nasului sau ambele modificări. Metoda deschisă este recomandată în special în cazurile mai complicate, atunci când este necesară corecția regiunii din vârful nasului. Se realizează printr-o incizie la baza columelei și decolarea tegumentului de pe cartilajele vârfului, permițând astfel o mai bună vizualizare și un control mai mare al corecției. Un posibil inconvenient al acestui tip de intervenție este cicatricea ce rămâne la baza nasului însă, în timp, aceasta devine extrem de greu de observat”, explică Dr. Răducu Stănciulescu medic primar ORL, șef de secție la spitalul Elias, care efectuează astfel de operații numai la Spitalul Metropolitan cu care colaborează.
În funcție de particularitățile fiecărui pacient și de structurile ce trebuie corectate, se poate opta pentru rinoplastie totală sau parțială. Rinoplastia totală se realizează atât la nivelul structurilor cartilaginoase, cât și la nivelul celor osoase și este cea mai des întâlnită, în majoritatea cazurilor fiind necesară corecția ambelor structuri.
O variantă mai soft a acestui tip de intervenție este rinoplastia parțială, care intervine doar asupra structurilor cartilaginoase, de exemplu, atunci când pacientul are o proeminență a vârfului nazal cu contur osos corect sau cu o cocoașă inestetică, pentru vârful nasului nefiind necesare corecții,” adaugă Dr. Răducu Stănciulescu.

Cât durează perioada de recuperare?
După ce intervenția a fost efectuată, este necesară introducerea unor meșe, care au rolul de a preveni sângerarea și aderarea mucoasei la sept și care se scot la 48 de ore postoperator. De asemenea, este necesară aplicarea de comprese cu gheață pe ochi și menținerea poziției capului ridicat pe pernă, pentru diminuarea edemului.
Atela se menține 7 zile iar pansamentele externe (benzile adezive) 10 zile. Firele se scot la 7 zile (cele externe) și la 10 zile (cele interne). În primele zile după operație poate apărea senzația de nas înfundat, pentru care medicul vă va prescrie picături și, de asemenea, antibiotice și antiinflamatoare. Foarte important este să evitați să suflați nasul în primele 2-3 săptămâni, dar și să purtați ochelari în primele 45 de zile de la operație.
Activitatea normală poate fi reluată în general în 10-12 zile, însă activitățile fizice intense pot fi reluate după minimum 2 luni. În această perioadă este important ca pacientul să se protejeze de frig și soare, dar și de eventualele lovituri la nivelul nasului. Rezultatul final poate fi apreciat abia după 3 luni, în unele cazuri, această perioadă putându-se prelungi chiar până la 6-12 luni,” adaugă Dr. Răducu Stănciulescu
Care sunt riscurile rinoplastiei?
Rinoplastia nu este asociată cu riscuri majore care să vă pună în pericol sănătatea. Grație tehnologiei avansate, dar și evaluării medicale a pacientului prin analize de laborator și examen clinic, efectele anesteziei generale sunt reduse considerabil. Totuși, după operație poate apărea o stare generală mai proastă, însoțită de amețeli, dureri de cap, sau chiar sângerare și edem, în cazurile în care nu sunt respectate indicațiile medicului.


De asemenea, pentru ca rezultatul final să fie cel dorit, este deosebit de important să știți exact ce vă doriți și să comunicați toate detaliile specialistului, atunci când programați intervenția. Rezultatele rinoplastiei sunt permanente și, având în vedere că nasul este cea mai proeminentă zonă a feței, orice modificare va fi sesizată imediat.

8 comentarii:

La 1 martie 2016 la 03:52 , Blogger Semblog a spus...

Mi-ar fi prea frica pentru o astfel de operație.:)) Te pup!

 
La 1 martie 2016 la 05:05 , Blogger Romina Nicoleta a spus...

Hah, eu ar trebui sa-mi rezolv deviata de sept, dar mi-e atat de groaza incat parca nu e atat de grav sa respir doar pe o nara :))

 
La 1 martie 2016 la 06:02 , Blogger Gutu Bianca Lucia a spus...

te cred si mie mi-ar fi, numai gandul de spital ma ingrozeste dar daca trebuie...

 
La 1 martie 2016 la 06:02 , Blogger Gutu Bianca Lucia a spus...

mie de orice operatie imi ste frica, dar daca este necesara nu ai cum sa o eviti

 
La 1 martie 2016 la 07:09 , Blogger Rokolla a spus...

Mi-as face si eu o astfel de operatie dar recunosc ca imi este frica. Imi este frica sa nu arate mai rau ca acum asa ca ma multumesc cu ce am. Verisoara mea si-a facut o astfel de operatie si este multumita.

 
La 1 martie 2016 la 07:21 , Blogger Gutu Bianca Lucia a spus...

si eu am avut un coleg de liceu care a asteptat pana la 25 de ani sa isi faca desi avea probleme cu respiratul noaptea

 
La 2 martie 2016 la 08:16 , Blogger Claudia's Choice a spus...

Mi-as sculpta si eu putin nasul, dar daca nu iese cum vreau eu? :)

 
La 3 martie 2016 la 02:52 , Blogger Gutu Bianca Lucia a spus...

trebuie sa te interesezi inate la cine mergi, sunt doctori buni si doctor putini buni

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire