sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Vinuri albe, roșii și vinuri spumante

   Avem trei tipuri de vinuri, de fapt avem 3 produse care poartă numele de vin. Primele două, vinurile albe și vinurile roșii, sunt vinuri să spunem clasice, originale, când spunem vin, sau când suntem cu prietenii și spunem că mergem la un pahar de vin ne referim la unul din aceste două, la vin alb sau vin roșu. Vinurile spumante (acidulate) au primit acest nume dintr-un singur motiv, pentru că nu pot fi numite șampanie. 


Dezbaterea vin spumant - șampanie este lungă, dar în principiu ca și element de cultură generală trebuie să știi că produsele marcate și vândute ca și șampanie sunt doar cele care sunt făcute din struguri din regiunea din nordul Franței numite Champagne, atât, restul produselor (chiar dacă au un gust și o structură chimică similară) sunt vinuri spumante. Adevărul este că există o diferență între vin spumant și șampanie, în afară de cea menționată, în procesul de fabricare și imbuteliere. Vinurile spumante din toată lumea sunt considerate mai prejos ca șampania (pentru că nu pot fi numite șampanie), dar de fapt ele reprezintă o gamă de băuturi foarte bune, potrivite pentru numeroase ocazii, de o aromă și o senzație unică. Vezi gama largă de vinuri spumante disponibile la Vinescu.
Vinul spumant este undeva între vinul roșu și alb și șampanie. Este la mijloc, ca și reputație, ca și consum, ca și perspectivă. Vinurile albe și rosii pot fi vinuri obișnuite, zilnice, poți bea un pahar de vin roșu sau de vin alb doar pentru că e seară și îți e poftă, dar vinurile spumante sunt mai speciale, poate e din cauza faptului că sunt carbogazoase, poate din cauza senzației pe care ne-o dau atunci când le bem, poate din cauza paharelor ce le folosim, dar le asociem, la fel cum facem și cu șampanie cu celebrarea, cu sărbătorirea unui eveniment, par nepotrivite consumului zilnic. Însă noi hotărâm când e potrivit sau nu să bem un vin spumant, nu trebuie să fie neaparat o ocazie specială, dar sunt sigur că în sărbătorile ce urmează va curge mult vin roșu, vin alb și vin spumant în petrecerile de Crăciun și Anul Nou. Aprovizionarea poate să înceapă de acum, online, de aici!