vineri, 27 februarie 2015

De ce purtarea unei casti pentru bicicleta nu este o optiune

Castile pentru bicicleta pot fi un inconvenient mare, te fac sa te simti mai restrictiv, si iti distrug complet aspectul parului. Urat, asa-i? Motive bine “intemeiate” de a nu purta o casca pentru bicicleta, asta pana intr-o zis cand o sa te trezesti cu capul pe asfalt, sangerand abundent. Atunci modul in care iti arata parul nu prea va conta.
Cu toata seriozitatea, castile pentru bicicleta nu sunt inca un accesoriu, inca un lucru pe care trebuie sa dai bani ca sa te poti da cu bicicleta, sunt un mijloc de siguranta, un mijloc de a iti proteja capul in cazul unui accident. Poti sa ajungi la viteze mari folosind o bicicleta, iar fie ca e asfalt sau drum de tara, o cazatura poate avea un impact mare asupra ta. Exista foarte multe modele de casti pentru bicicleta - vezi aici cateva exemple, astfel poti sa iti alegi una in stilul tau, in nuanta pe care o vrei, in asa fel incat sa se potriveasca cu tine. 

 
Daca inca nu esti convins de utilitatea unei casti pentru bicicleta, trebuie sa stii ca in 2010, 70% din biciclistii ce au murit ca urma a unui accident nu purtau casti, asta potrivit unui grup de Institutul de Siguranta a Castilor pentru Bicicleta, o organizatie non-profit. Pe langa asta, specialistii de traume craniene recomanda puternic purtarea unei casti pentru bicicleta, mereu. Cel mai valoros lucru pe care il avem, creierul nostru, este cel care se afla in pericol in cazul unui accident, o fractura craniana poate cauza sangerari sau expunere la mediu, ce duce la infectii. Pe langa asta, orice miscare a creierului in “carcasa” sa, poate duce la contuzii si traume, ce duc la probleme de vorbire si memorie, pana la o stare vegetativa completa a creierului.
Toate aceste lucruri sunt de speriat, insa nu din pricina a ce se poate intampla ar trebui sa purtam o casca pentru bicicleta, daca am vrea sa evitam orice probleme, nu ne-am mai da cu bicicleta deloc, ar trebui sa purtam o casca pentru siguranta ce ne ofera, nu pentru dramatismul a ce se poate intampla.